Ljummen sallad med picklade betor, krutonger och äpplen

Ljummen sallad med picklade betor, krutonger och äpplen
Foto: TV4/Micke Göransson
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Ljummen sallad med picklade betor, krutonger och äpplen

19 ingredienser

En matig sallad med ugnsrostade grönsaker som du kan komplettera med t ex korv eller grillost. Variera gärna grönsakerna efter säsong och det du gillar. Picklade betor och krispiga krutonger ger extra smak och textur till salladen. Här hittar du recept på Ernsts picklade betor.

Ingredienser

portioner
  • 1 sötpotatis, skuren i stora bitar
  • 1 broccoli, plockad i buketter
  • 0,5 spetskål, skuren i stora klyftor (gärna röd)
  • 400 g morot, i grova bitar
  • 0,5 kruka färsk oregano, bladen rivna
  • 1 msk hel kummin
  • rapsolja
  • salt

Dressing

  • 2 salladslökar, strimlade
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 dl rapsolja
  • 1 tsk hel kummin, mortlad
  • 2 citroner, delade
  • 2 msk honung

Krutonger

  • 0,5 baguette
  • 2 klyftor vitlök
  • salt

Till servering

  • äpple, skurna i grova bitar
  • ev grillost (eller grillad korv)
  • inlagda betor (se tips ovan)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Lägg sötpotatis, broccoli, spetskål och morötter i en ugnssäker form. Strö över oregano, salt och kummin. Ringla över rapsolja och blanda väl.
  3. Rosta grönsakerna i ugnen i 30-40 minuter tills de är mjuka och har fått en gyllene färg. Rör om en eller två gånger under tillagningen för att se till att allt rostas jämnt.
  4. Blanda salladslöken med senap, olja och mortlad kummin. Dela citronerna. Hetta upp lite olja i en panna och tillsätt honung. Stek citronhalvorna i pannan tills de får en härlig karamelliserad yta. Deglasera sedan pannan genom att tillsätta lite vatten och skrapa loss eventuella karamelliserade bitar från botten. Pressa citronsaften från de stekta citronhalvorna ner i skålen med dressingen och häll också ner deglaseringen från pannan i skålen och blanda med övriga ingredienser.
  5. Skiva brödet och stek det i olja tills det är gyllene och krispigt. Skär vitlöken i hälften och gnugga brödet med vitlöken för att ge det en härlig vitlökssmak. Salta brödet efter smak.
  6. När grönsakerna är rostade och krutongerna är klara, är det dags att lägga upp salladen. Lägg de rostade grönsakerna på ett fat. Häll dressingen över grönsakerna. Tillsätt äppelbitarna, picklade betorna samt de rostade bröden.
  7. Servera salladen som den är eller servera den med t ex grillad korv eller grillost.