Picklade betor med senapsfrön

Picklade betor med senapsfrön
Foto: TV4
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Picklade betor med senapsfrön

5 ingredienser

Servera betorna som ett friskt och syrligt tillbehör till sallader, smörgåsar eller som en sidorätt till olika maträtter. Här hittar du Ernsts recept på Ljummen sallad med rostade grönsaker och picklade betor

Ingredienser

  • 500 g beta (gärna olika färger)
  • 1 msk senapsfrö

1-2-3 lag

  • 1 dl ättiksprit 12 %
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vatten

Gör så här

  1. Skala och skär betorna tunt, gärna med hjälp av en mandolin.
  2. Värm ättika, socker, vatten och senapsfrön i en kastrull tills sockret har lösts upp helt. Ta från värmen och låt lagen svalna något.
  3. Placera de skivade betorna i en ren burk. Häll den svalnade men varma 1-2-3 lagen över betorna så att de täcks helt.
  4. Låt betorna svalna i rumstemperatur innan du förvarar dem i kylskåpet. Det är bäst att låta dem marinera i kylen minst ett par timmar, eller ännu bättre, över natten. Ju längre de får marinera, desto mer smak kommer betorna att absorbera.
  5. Picklade betor kan förvaras i kylskåpet i upp till några veckor, men bäst smakar de om de får stå 1-2 veckor. När betorna har fått tillräckligt med tid att marinera är de redo att serveras. Se till att förvara dem i en lufttät behållare för att behålla deras fräschhet och smak längre.