Löjrom med vit sparris

koket.se
Löjrom med vit sparris
Ludwig Tjörnemo profilbild
Ludwig Tjörnemo profilbild

Löjrom med vit sparris

20 ingredienser

30 m

Löjrom med vit sparris, rostad kycklingbuljong och ramslök blir en festlig förrätt att njuta av i påskhelgen.

Se Ludwig Tjörnemo laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Sparris

  • 4 vita sparrisar
  • 50 g smör
  • 1 msk salt
  • 1 msk strösocker
  • 0,5 citron
  • 1 l vatten

Rostad kycklingbuljong

  • 1 lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 dl vitt vin
  • 6 dl kycklingbuljong, rostad
  • 2 kvistar färsk timjan
  • 2 msk sherry (valfritt)
  • vitvinsvinäger
  • 1 msk soja (vit eller japansk)
  • 100 g smör
  • salt
  • svartpeppar

Servering

  • 120 g löjrom
  • 8 blad ramslök (eller gräslök)
  • bröd

Gör så här

Sparris

  1. Skala sparrisen ordentligt.
  2. Koka sedan sparrisen i en kastrull med övriga ingredienser i några minuter.
  3. Låt sparrisen sedan svalna i lagen.

Rostad kycklingbuljong

  1. Hacka löken och vitlöken grovt.
  2. Stek löken i en kastrull.
  3. Häll ner vinet i kastrullen när löken är mjuk. Låt koka någon minut.
  4. Tillsätt sedan kycklingbuljong samt timjan och låt reducera till hälften.
  5. Sila buljongen och smaka sedan upp med salt, peppar, sherry, vinäger och soja.
  6. Avsluta med att mixa i smöret med en stavmixer.

Servering

  1. Skiva sparrisen tunt och placera den i en ring på tallriken med löjrom i mitten.
  2. Strö över ramslöken.
  3. Koka upp buljongen och mixa den igen med en stavmixer. Häll sedan buljongen på tallriken.
  4. Servera gärna ett gott bröd till.