Lokalproducerad lammstek, serveras med egenodlade grönsaker

Lokalproducerad lammstek, serveras med egenodlade grönsaker
Foto: TV4

Lokalproducerad lammstek, serveras med egenodlade grönsaker

Av: Jenny - Falun

Från: Halv åtta hos mig

33 ingredienser

1h

Vitlöksdoftande lamm, serveras med ugnsrostad potatis, två såser samt sparris med rostade hasselnötter och pecorino.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Mintsås

  • 3 msk mynta, hackad
  • 0,5 krm salt
  • 2 tsk strösocker
  • 3 msk vatten, kokande
  • 1 dl vitvinsvinäger

Lammstek

  • 2 kg lammstek
  • vitlök
  • rosmarin
  • salt
  • peppar
  • smör, till stekning
  • olja, till stekning

Ugnsrostat

  • 500 g potatis
  • 300 g palsternacka
  • olja, till pensling
  • salt (efter smak)

sparris

  • 1 knippe sparris
  • 1 dl hasselnötter
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk strösocker
  • 1,5 msk olja
  • 0,5 tsk flingsalt
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 citron, zest
  • 25 g pecorinoost

Sås

  • 0,5 rödlök
  • 3 msk vetemjöl
  • 1 dl portvin
  • 0,5 l kycklingbuljong, varm
  • salt
  • peppar
  • ev grädde

Servering

  • äppelgelé med mynta

Gör så här

Mintsås

  1. Blanda mynta, salt och socker.
  2. Häl över 3 msk kokande vatten.
  3. Lämna att svalna.
  4. Tillsätt 1 dl vitvins vinäger och låt såsen stå minst i 1 timme.

Lammstek

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Gör små hål i steken och stoppa ner tunna skivor av vitlök.
  3. Gnugga med salt, peppar och rosmarin.
  4. Bryn steken runt om i smör och olja i en stekpanna.
  5. Lägg steken i ugnsform och stek i ugnen tills innetemperaturen når 60 grader (ca 30 min).
  6. Linda steken i folie och låt den vila.

Ugnsrostat

  1. Höj ugnstemperaturen till 225 grader.
  2. Skala potatisen och skär snitt nästan hela vägen igenom, detta kan göras genom att placera potatisen på en träslev och sedan skära snitt tills kniven når sleven.
  3. Placera potatisen i ugnsform och pensla med olja.
  4. Placera mitt i ugnen.
  5. Efter ca 20 minuter så lägg till skalade palsternackor delade på längden.
  6. Låt ligga i ugnen 20 minuter till.

Sparris

  1. Rosta och hacka hasselnötter.
  2. Bryt av ändarna av sparrisen och skala.
  3. Koka i vatten med salt och socker i ca 10 minuter.
  4. Strax innan servering lägg sparris på fat och ringla över olja, salt och peppar.
  5. Strö citronzest och hyvla pecorino över.
  6. Toppa med hasselnötter.

Sås

  1. Ta formen som lammen har legat i (ta vara på spadet) och tillsätt en halv hackad rödlök, mjöl, portvin och kycklingbuljong.
  2. Vispa så att allt blir väl blandat.
  3. Häll över i en kastrull och koka hårt för att reducera, rör om hela tiden.
  4. Sila av såsen.
  5. Smaka av och tillsätt salt, peppar och grädde om så behövs.
  6. Håll varm fram till servering.

Servering

  1. Servera lammet med det ugnsrostade, sparris samt de två såserna och äppelgelé med mynta.