Lyxig Janssons frestelse med extra allt

koket.se
Lyxig Janssons frestelse med extra allt
Foto: TV4
Lisa Lemke 2016
Lisa Lemke 2016

Lyxig Janssons frestelse med extra allt

12 ingredienser

75 m

Gör din Jansson lite lyxigare i år med grönkål och kaviar!

logo
Lisa Lemke 2016

Se Lisa Lemke laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 700 g potatis, med skal, mjölig sort
  • 150 g grönkål
  • smör, till stekning
  • 1 gul lök (stor)
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl standardmjölk
  • 65 g ansjovisfilé [1 stor burk]
  • 1 msk ansjovisspad
  • 2 msk kaviar
  • 0,75 dl ströbröd
  • 50 g smör
  • salt

Gör så här

  1. Skala potatisen och skär den i riktigt tunna stavar, några millimeter tjocka (använd gärna
  2. mandolin om du har det).
  3. Skär bort den tjocka stammen från grönkålen och strimla resten fint.
  4. Strimla löken och fräs den mjuk i smör tillsammans med grönkålen. Varva potatis, lök och ansjovis i en ugnsfast form. Salta försiktigt mellan varven, tänk på att ansjovisen är salt.
  5. Vispa samman kaviar och mjölk och blanda med grädde och ansjovisspad. Slå detta över formen/formarna och toppa med ströbröd.
  6. Avsluta med att hyvla smöret över på toppen.
  7. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 50-60 minuter på 225 grader tills allt fått fin färg, potatisen är mjuk och vätskan kokat in. Låt stå i minst 20 minuter innan servering.