Lyxig mac and cheese

NYHET
Lyxig mac and cheese
Foto: TV4
Catarina König KM2023
Catarina König KM2023

Lyxig mac and cheese

18 ingredienser

35 min

En lyxig makaronilåda med stekt svamp och gruyèreost för smaken och mozzarella för krämigheten och osttrådarna. Innan makaronilådan åker in i ugnen toppas den med ett frasigt örttäcke på pankoströbröd.

Ingredienser

portioner
  • 5 dl makaroner
  • 25 g smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 2,5 dl mjölk
  • 2 dl vispgrädde
  • 50 g gruyèreost, riven
  • 200 g mozzarellaost, riven
  • 150 g skogschampinjoner
  • smör, att steka i
  • 6-7 droppar tryffelolja
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Örtigt pankotäcke

  • 2 dl pankoströbröd
  • 40 g smör
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 2 msk färsk persilja, finhackad
  • 2 msk färsk timjan, finhackad
  • flingsalt

Gör så här

  1. Koka makaronerna i saltat vatten. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull, dra bort från värmen och rör i mjölet.
  3. Tillsätt mjölken, vispa ihop och sätt tillbaka på värmen. Vispa tills såsen tjocknar, ha under tiden i vispgrädden.
  4. Rör i riven gruyère och mozzarella när såsen tjocknat. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
  5. Halvera eller skär svampen i kvartar. Stek svampen så att den får lite färg i smör. Salta, peppra och droppa över tryffelolja.
  6. Hetta upp en stekpanna med smör. Riv i vitlöken och låt fräsa hastigt. Vänd sedan i panko och örter. Salta.
  7. Häll av makaronerna och vänd ihop med ostsåsen och svampen. Lägg över i en ugnsform och toppa med panko.
  8. Gratinera i ugnen ca 16-17 minuter och servera sedan på direkten.