Lyxig smulpaj i kopp

Lyxig smulpaj i kopp
Foto: Dorotea Malmegård
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Lyxig smulpaj i kopp

10 ingredienser

Ljuvliga minipajer med vaniljdoftande bärkompott och krispiga muscovadosmulor. Här används frysta jordgubbar och hallon i kompotten, men du kan såklart använda färska bär när det finns!

Receptet på Teas fantastiska vaniljkräm hittar du här.

Ingredienser

portioner

Muscovadosmulor

  • 70 g ljust muscovadosocker
  • 70 g rostat mandelmjöl, från rostade och saltade mandlar med skal
  • 70 g stenmalet vetemjöl
  • 60 g osaltat smör, kallt

Kompott på röda bär

  • 250 g frysta jordgubbar
  • 250 g frysta hallon
  • 1 limefrukt, juice och zest
  • 1 vaniljstång
  • 250 g rörsocker
  • florsocker, till servering

Gör så här

Smulor

  1. Mal eller mixa mandeln till mjöl.
  2. Blanda smör tillsammans med socker.
  3. Tillsätt resten av de torra ingredienserna och arbeta ihop till smulor med fingrarna.

Kompott

  1. Zesta limen och pressa ut juicen.
  2. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
  3. Tina de frysta bären i en kastrull på medelhög värme.
  4. Häll av saften i en annan kastrull och koka ihop med sockret och vaniljen.
  5. När sockret smält häll åter över bären och häll i zest och limejuice. Rör om.

Gräddning

  1. Fyll koppar med kompotten och toppa med smulorna.
  2. Baka kopparna på 175 grader i cirka 25 minuter eller tills de fått en härlig gyllenbrun färg.
  3. Ta ut och låt svalna något. Avsluta med att sikta över florsocker och en klick vaniljkräm.