En makaronilåda på amerikanskt vis med god lagrad svensk ost, kräftstjärtar och dill. En middag som smakar som maten på kräftskivan, men utan allt spill och dessutom mättande!
150 g Västerbottensost, riven (att vispa ner i såsen)
250 g kräftstjärt
2 tsk sambal oelek
1 kruka färsk dill, grovt skuren
50 g Västerbottensost, riven (till gratinering)
smör, till stekning
rapsolja
salt
svartpeppar, från kvarn
Vitkålssallad
0,25 vitkål
1 msk kummin
1 dl rapsolja
1 citron, saften
salt
Gör så här
Koka makaronerna enligt anvisning på paketet.
Dela kantarellerna i mindre bitar.
Stek kantarellerna först i rapsolja tills vätskan dunstat bort. När det börjar fräsa igen, tillsätt smör och låt dem steka så att de får fin yta, smaka av med salt och peppar.
Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smöret i en stor kastrull och vispa sedan i mjölet. Tillsätt mjölken lite i taget och vispa hela tiden till kokning, dra åt sidan och vispa ner Västerbottensost, smaka av med salt.
Häll av och hacka kräftstjärtarna grovt.
Vänd ner makaroner, kräftstjärtar, kantareller, sambal oelek och dill. Smaka av med salt igen.
Häll upp blandningen i en låg vid form, man vill ha mycket gratängyta, och toppa med resterande Västerbottensost.
Gratinera i ugnen ca 10 minuter.
Strimla kålen fint och lägg i en skål tillsammans med kumminen och salt.
Värm upp rapsolja och citronjuice i en liten kastrull.
Häll den varma citronoljan över kålen i skålen. Vänd runt och krama in oljan i kålen.