Ta en ren skål och vispa äggvitorna på låg hastighet till det bildats ett skum. Tillsätt hälften av sockret och fortsätt vispa en stund. Tillsätt resten av sockret och fortsätt vispa till äggvitorna och sockret bildat en fast maräng.
Sikta och vänd ner florsocker- och mandelmjölsblandningen i marängen (så att luften i marängen behålls). Tillsätt färg till önskad nyans.
Lägg två bakplåtspapper på en plåt (för att skydda botten på macarons) och spritsa tre macarons (varje macaron stor som en femkrona) bredvid varandra (de ska flyta ihop). Låt vila på plåten i 30 min.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 15 min.
Vaniljkräm med vispad grädde
Koka upp mjölken med vaniljpulvret. Vispa äggulorna med strösocker och majsstärkelse.
Häll mjölken över äggulorna och rör om.
Häll tillbaka blandningen i en kastrull och koka upp tills det tjocknar. Ta av kastrullen från plattan och rör ner smöret till det är en len vaniljkräm.
Vispa grädden. Vänd ner vaniljkrämen i grädden.
Montering
Lossa macaronsen från bakplåtspapperet. Var försiktig så de inte går sönder. Vänd dem så undersidan ligger uppåt.
Smält chokladen och pensla på botten, detta för att skapa en barriär mellan macarons och vaniljkräm.
Spritsa vaniljkrämen på macaronsen.
Hacka mandeln grovt och rosta i en stekpanna, låt svalna.
Dekorera med choklad, färska hallon och rostad mandel.