Macaronbakelse med vaniljkräm, choklad och hallon

Macaronbakelse med vaniljkräm, choklad och hallon
Foto: TV4
Marita Widman
Marita Widman

Macaronbakelse med vaniljkräm, choklad och hallon

Av: Marita Widman

Från: Hela Sverige bakar

16 ingredienser

1 h

Hjärtformande bakelser med macarons, fluffig vaniljgrädde och rostad mandel.

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

Macarons

  • 160 g florsocker [1,6 dl]
  • 110 g mandelmjöl [2,2 dl]
  • 90 g äggvita [3 st]
  • 30 g strösocker [2 msk]
  • mörkrosa pastafärg (alt hushållsfärg)

Vaniljkräm med vispad grädde

  • 200 g standardmjölk [2 dl]
  • 0,5 g vaniljpulver [1 tsk]
  • 2 äggulor
  • 30 g strösocker [2 msk]
  • 16 g majsstärkelse [2 msk]
  • 25 g smör
  • 2,5 dl vispgrädde

Montering

  • 50 g choklad

Servering

  • 65 g sötmandel
  • choklad
  • färska hallon

Gör så här

Macarons

  1. Värm ugnen till 150 grader.
  2. Blanda ihop florsocker och mandelmjöl.
  3. Ta en ren skål och vispa äggvitorna på låg hastighet till det bildats ett skum. Tillsätt hälften av sockret och fortsätt vispa en stund. Tillsätt resten av sockret och fortsätt vispa till äggvitorna och sockret bildat en fast maräng.
  4. Sikta och vänd ner florsocker- och mandelmjölsblandningen i marängen (så att luften i marängen behålls). Tillsätt färg till önskad nyans.
  5. Lägg två bakplåtspapper på en plåt (för att skydda botten på macarons) och spritsa tre macarons (varje macaron stor som en femkrona) bredvid varandra (de ska flyta ihop). Låt vila på plåten i 30 min.
  6. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 15 min.

Vaniljkräm med vispad grädde

  1. Koka upp mjölken med vaniljpulvret. Vispa äggulorna med strösocker och majsstärkelse.
  2. Häll mjölken över äggulorna och rör om.
  3. Häll tillbaka blandningen i en kastrull och koka upp tills det tjocknar. Ta av kastrullen från plattan och rör ner smöret till det är en len vaniljkräm.
  4. Vispa grädden. Vänd ner vaniljkrämen i grädden.

Montering

  1. Lossa macaronsen från bakplåtspapperet. Var försiktig så de inte går sönder. Vänd dem så undersidan ligger uppåt.
  2. Smält chokladen och pensla på botten, detta för att skapa en barriär mellan macarons och vaniljkräm.
  3. Spritsa vaniljkrämen på macaronsen.
  4. Hacka mandeln grovt och rosta i en stekpanna, låt svalna.
  5. Dekorera med choklad, färska hallon och rostad mandel.