Maddes hallonbakelser

Maddes hallonbakelser
Foto: Pernilla Thelaus/TV4
Madeleine Appelgren
Madeleine Appelgren

Maddes hallonbakelser

17 ingredienser

1 h

Små petis choux med hallontryffel på vit choklad.

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

Petits choux

  • 100 g vatten [1 dl]
  • 33 g smör, rumsvarmt
  • ca 0,5 tsk malen kardemumma
  • 42 g vetemjöl [0,7 dl]
  • 1 ägg

Hallontryffel

  • 0,5 dl hallon, tinade
  • 12 g vispgrädde [0,12 dl]
  • 4,5 g smör (knappt 1 tsk)
  • 50 g vit bakchoklad, hackad
  • 0,5 tsk whisky

vispgrädde

  • 150 g vispgrädde [1,5 dl]
  • 0,5 tsk vaniljsocker

glasyr

  • 60 g florsocker [1 dl]
  • citronsaft
  • röd hushållsfärg

Dekoration

  • 6 färska hallon
  • florsocker

Gör så här

Petits choux

  1. Sätt ugnen på 200 grader, förbered en plåt med bakplåtspapper.
  2. Koka upp vatten och smör, till sätt lite i taget av mjölet samt kardemumma och vispa kraftigt ihop. Smeten ska släppa från kastrullen. Låt svalna lite och vispa snabbt ihop med ägget.
  3. Spritsa ut 6 små torn och grädda i cirka 20 minuter. Öppna inte ugnen de första tio minuterna.
  4. Låt svalna på galler.

Hallontryffel

  1. Sila hallon och låt dem koka ihop lite. Tillsätt grädde och smör och koka upp. Sjud tills det tjocknar lite.
  2. Hacka den vita chokladen. Häll såsen över hackade chokladen. Blanda ner whiskyn.

Vispgrädde

  1. Vispa grädde och blanda med vaniljsocker.

Glasyr

  1. Blanda ihop allt.

Dekoration

  1. Skär eller klipp av toppen på petits choux, fyll botten med tryffel.
  2. Spritsa grädde på och pudra med florsocker.
  3. Sätt på toppen som doppats i glasyren och sätt ett halvt hallon på toppen.