Makaronipudding med chilismak

Makaronipudding med chilismak
Foto: Åsa Dahlgren
Kristina Eriksson husmanskost
Kristina Eriksson husmanskost

Makaronipudding med chilismak

21 ingredienser

1 h 30 min

Jag är barnsligt förtjust i makaronipudding, jag gillar att det är både knaprigt och krämigt. Jag gör min makaronipudding på ett lite annorlunda sätt, jag kokar makaronerna i mjölk istället för i vatten. Makaronipuddingen blir saftigare så. / Kristina

Ingredienser

portioner
  • 8 dl standardmjölk
  • 1 msk smör (eller rapsolja)
  • 4 dl gammaldags makaroner
  • salt
  • 1 purjolök
  • 140 g bacon
  • smör (eller rapsolja att steka i)
  • 3 ägg
  • 3 dl standardmjölk
  • salt
  • peppar
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 2 dl riven ost

Morots- och tranbärsråkost

  • 1 morot (stor)
  • 75 g salladsblad, blandade sorter
  • 0,5 dl torkade tranbär
  • 0,5 dl solroskärnor
  • rapsolja, att steka i
  • salt

Servering

  • ketchup
  • lingonsylt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Koka upp mjölk och smör i en gryta. Tillsätt makaronerna och låt dem koka på medelvärme tills de är mjuka, det tar 10 – 15 minuter. Salta.
  3. Rör på botten så att inte makaronerna bränner vid. Låt makaronerna svalna något.
  4. Tvätta purjolöken och skär den i tunna skivor. Dela baconet i bitar. Stek löken i lite smör i en stekpanna, löken ska bli mjuk och glansig men inte få färg. Lägg den åt sidan. Stek baconbitarna
  5. i stekpannan, hälften åt gången.
  6. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar i en bunke. Varva makaroner, purjolök, bacon och chiliflakes i en smord ugnsfast form. Häll äggstanningen över makaronerna och avsluta med riven ost.
  7. Stek makaronipuddingen i mitten av ugnen cirka 1 timma.
  8. Skala och skär moroten i långsmala strimlor. Blanda morötter, salladsblad och tranbär i en skål. Stek solrosfröna i olja i en stekpanna. Strö dem över salladen. Salta och rör om.
  9. Servera makaronipuddingen tillsammans med morots- och tranbärsråkost, ketchup och lingonsylt.