Mamma Päivis kardemummakaka

Mamma Päivis kardemummakaka
Foto: Charlie Drevstam
Tommy Myllymäki 2024 KM
Tommy Myllymäki 2024 KM

Mamma Päivis kardemummakaka

8 ingredienser

Till den här kakan kan du använda den där skvätten grädde eller crème fraiche som man ofta har över hemma i kylen.

Ingredienser

portioner
  • 3 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 100 g smör
  • 2 tsk kardemummakärnor, stötta
  • 1,5 dl crème fraîche (eller sur grädde)
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 krm salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader, ej varmluft.
  2. Smörj och bröa noggrant en sockerkaksform som rymmer cirka 1 ½ liter, gärna med extra mycket ströbröd och smör.
  3. Visa ägg och socker poröst med elvisp, cirka 10 minuter.
  4. Smält smöret i en kastrull tillsammans med kardemumman. Ta av från värmen och vispa ner grädden i smöret.
  5. Blanda mjöl och bakpulver i en skål.
  6. Vispa först ner smörblandningen i äggsmeten och sikta sen ner mjöl och bakpulver. Tillsätt salt och vänd ihop till en fin smet med hjälp av slickepott.
  7. Häll smeten i formen och baka i nedre delen av ugnen cirka 40 minuter. Känn med en sticka så att kakan är klar.