Vad vore väl en sommar utan en jordgubbstårta? Mandelmanns är i flera lager med en fyllning av jordgubbar och rabarber och klädd i en fräsch frosting på färskost.
Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt i en bunke med elvisp.
Blanda vetemjöl, majsstärkelse och bakpulver i en annan bunke. Sikta ner mjölblandningen i äggvispet. Vänd runt försiktigt med en slickepott till en jämn smet.
Spänn fast bakplåtspapper i två springformar, ca 20 cm i diameter (smörj och mjöla ringarnas insida). Fördela smeten i formarna. Grädda ca 30 minuter i ugnen. Kontrollera med sticka att kakorna är torra rakt igenom. Låt svalna helt.
Fyllning
Skär rabarbern i små bitar. Blanda med socker i en kastrull.
Skär jordgubbarna i skivor, lägg hälften i kastrullen och spara resterande till garnering.
Dela vaniljstången och skrapa ut fröna. Lägg i de urskrapade fröna i kastrullen tillsammans med vatten och ev några mandelblad om du har det.
Värm allt i kastrullen en stund så att det mosar sig lite. Låt svalna.
Topping
Rör ihop färskost och florsocker. Häll på lite vätska från jordgubb- och rabarberfyllningen så att den blir smidig och lätt att bre ut.
Montering
Skär varje tårtbotten i 3 skivor när de svalnat helt, använd en stor brödkniv.
Bred ett lager jordgubbsfyllning mellan varje tårtbotten och bygg på höjden.
Lägg ett lager färskost och lite skivade jordgubbar på näst sista tårtbottnen, lägg sedan på den sista bottnen.
Bred sedan ut färskosttoppingen över hela tårtan, använd gärna en sprits om du har. Garnera med jordgubbar och citronmeliss. Glad midsommar!