Sätt ugnen på 175 grader. Smöra två cirklar (så stora som tårtbottnarna ska vara) på en plåt och mjöla dem.
Mal mandeln och blanda den med sockret. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner dem i mandelsockret.
Spritsa eller bred ut smeten på de mjölade cirklarna. Ställ in plåten och grädda tills bottnarna fått en gyllenbrun färg. Skär sedan omedelbart loss dem från plåten.
Äggkräm
Blanda äggulorna, grädden, sockret och smöret till äggkrämen i en kastrull. Låt koka upp och koka under ständig vispning (obs! viktigt) tills krämen tjocknat. Låt svalna och stå i kyl cirka 1 h.
Montering
Bred hälften av krämen på den ena tårtbottnen, lägg på den andra bottnen och bred på resten.
Garnering
Garnera gärna tårtan med violer, crunchy mandlar och/eller citronskal.
Crunchy mandlar
Rosta mandlarna och koka ihop med honung, socker och smör. Låt svalna och stelna på bakplåtspapper.