Lägg mjöl och salt i en matberedare, tillsätt ägg och olja och kör till en slät och smidig deg. Tillsätt eventuellt mer mjöl, en skvätt vatten eller olja. Du kan även lägga mjölet på ett bord och göra en grop i mitten, tillsätt ägg, olja och salt. Blanda ihop. Tillsätt ev vatten om det behövs.
Dela degen i 4 bitar och låt vila i 30 minuter.
Ta en av pastadegarna och veva den genom en pastamaskin. Börja med den breda inställningen och minska till så tunt som möjligt. Det går även bra att kavla ut degen på ett mjölat bord. Lägg en fuktig handduk över degen som du kavlat så att den inte torkar.
Skär pastan i så stora bitar eller remsor som du önskar (mjöla ev in de färdiga remsorna så att de inte klibbar ihop). Koka dem i välsaltat vatten i ca 5 minuter – smaka dig fram. Koktiden beror på hur tjock pastan är.
Grönsakssås
Hacka selleri, purjolök, morötter och vitlök smått och fräs i olja i en stekpanna.
Hacka upp tomaterna och lägg dem tillsammans med övriga grönsaker i stekpannan. Tillsätt honung för att få upp sötman en aning. Låt stå och puttra i minst 20 minuter.
Kronärtskockor
Ansa kronärtskockorna så att du bara har själva hjärtat kvar.
Hacka vitlök, mynta och persilja och fräs kronärtskockorna i olja tillsammans med örtblandningen. Häll på 2 dl vatten och pressa i citronen. Koka ihop tills kronärtskockorna är mjuka, det tar cirka 20 minuter.
Servera grönsakssås och kronärtskockor tillsammans med nykokt pasta.