Häll socker, sirap och smör i en kastrull och rör tills sockret har smält. Häll blandningen i en hushållsassistentens degbunke tillsammans med vatten och grädde.
Blanda kryddor och mjöl, men spara två deciliter till utbakningen. Häll ner det kryddade mjölet lite åt gången i bunken och arbete degen tills den är smidig.
Lägg degen i en plastpåse och förvara den i kylen. Den står sig i minst tre veckor. Det går bra att använda degen direkt.
Sätt ugnen på 225 grader. Pudra ut mjöl på bakbordet. Kavla ut degen ca 2 mm tjock och ta ut kakor med pepparkaksmått. Lyft försiktigt över kakorna till en plåt med bakplåtspapper på.
Grädda stora kakor cirka 8 minuter och små kakor i cirka fem minuter.
Kristyr
Blanda ihop ingredienserna och häll ned i en kaksprits.
Låt fantasin flöda och dekorera pepparkakorna! Låt kristyren ligga och stelna något på pepparkakorna