5,3 dl mandelmjöl (blanda gärna med hälften potatismjöl)
citronsaft, några droppar
Utrustning
ett spett som kan snurra över öppen eld
en brödkavel utan handtag
en spritspåse
bakplåtspapper
tålamod
Gör så här
Börja med att separera gulor och vitor i två bunkar.
Blanda äggulor med mjölsorterna och sockret. Rör till en jämn smet. Vispa äggvitorna till ett hårt skum i en separat bunke, vispa ordentligt så att smeten blir fluffig.
Vänd försiktigt ned den hårt vispade äggvitan i den andra smeten. Häll i några droppar citron i smeten.
Tänd i öppna spisen. Ta en brödkavel, ta bort handtagen och häng upp på ett spett som kan snurra över öppen eld. Smörj både kaveln och ett bakplåtspapper med smör och linda sen bakplåtspappret runt kaveln med den glatta sidan utåt.
Bred ett lager smet över bakplåtspappret och fortsätt sedan att spritsa smeten över kaveln samtidigt som du snurrar på spettet över elden. Ta ibland bort kaveln så att smeten kan stelna utan att bli bränd. Fortsätt så; spritsa, snurra, låt stelna.
Det går lättast om man är två som hjälps åt. Det tar tid att göra en spettekaka så ingen idé att ha bråttom.
När kakan är färdig så låt den stå och stelna ordentligt. Dra ut kaveln ur kakan försiktigt. Garnera den gärna med något fint.