Mandelmusslor med citron och maräng

Mandelmusslor med citron och maräng
Foto: Wolfgang Kleinsmith
Niklas Ekstedt 2018
Niklas Ekstedt 2018

Mandelmusslor med citron och maräng

13 ingredienser

Mandelmusslor hör julen till. Lätt vispad grädde och sylt är klassiskt, men med len citronkräm och söt mjuk maräng blir de en höjdpunkt.

Receptet är från boken Niklas jul av Niklas Ekstedt, Triumf Förlag.
 

Ingredienser

portioner stycken

Mandelmusslor

  • 200 g normalsaltat smör, rumstempererat
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl mandelmjöl
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 äggula

Lemoncurd

  • 3 citroner, skal och juice
  • 2 ägg
  • 2 äggulor
  • 1,5 dl strösocker
  • 50 g smör

Italiensk maräng

  • 3 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 4 äggvitor

Gör så här

Mandelmusslor

  1. Vispa det mjuka smöret med socker pösigt i 2 minuter i en skål eller matberedare.
  2. Tillsätt mandelmjöl, vetemjöl och ägg. Blanda till en smidig kakdeg. Låt degen vila minst
  3. 30 minuter men helst över natten.
  4. Sätt ugnen på 200°. Smörj formarna till mandelmusslorna med smör. Kavla ut degen och använd en av formarna som stans för att få passande degbitar. Tryck ut lite deg i varje form i ett jämnt lager även upp på kanterna.
  5. Baka formarna i mitten av ugnen ca 10 min eller tills de har fått en fin ljusbrun färg. Låt dem svalna något, vänd ut musslorna ur for- marna och låt kallna helt.
  6. Spritsa i lemoncurd. Toppa med maräng och bränn gärna av med gasbrännare.

Lemoncurd#

  1. Blanda zest (citronskal) samt juice, ägg, gulor och strösocker i en kastrull. Låt sjuda varsamt och rör kontinuerligt tills vätskan tjocknar. Blanda ner smöret och rör till en len kräm. Sila genom en finmaskig sil och häll i en ren burk med tättslutande lock.

Italiensk maräng

  1. Koka upp socker och vatten till en sockerlag, 122°. Börja vispa äggvitan när sockerlagen är
  2. 117°.
  3. Häll sockerlagen i äggvispet under vispning och vispa tills marängen är kall.
  4. Häll upp i en spritspåse.