Mango tarte tatin

Mango tarte tatin
Foto: TV4
Johan SörbergElisabeth johansson 2
Johan SörbergElisabeth johansson 2

Mango tarte tatin

9 ingredienser

1 h 30 min

Tarte tatin är en klassisk paj från det franska köket som oftast görs med äpplen. Här byts äpplena mot mango och det blir minst lika gott. Bjud gärna med lättvispad grädde eller en kula vaniljglass.

Tips! Receptet är för en stor paj, men det går också bra att göra portionspajer som på bilden.

Ingredienser

portioner6 - 8

Deg

  • 250 g vetemjöl
  • 160 g strösocker
  • 210 g smör
  • 120 g ägg
  • 10 g bakpulver
  • 4 g salt

Fyllning

  • 3-4 mango
  • 200 g strösocker
  • 90 g smör

Gör så här

Deg

  1. Blanda ihop alla ingredienser till degen. Plasta och lägg i kylen ca 30 minuter.

Fyllning

  1. Sätt ugnen på 170 grader.
  2. Skala, kärna ur och skär mango i tunna klyftor.
  3. Karamellisera sockret i en stekpanna, rör inte under tiden det smälter, vicka istället på pannan då och då. Lägg i smöret och låt koka ihop till en karamellsås.
  4. Häll karamell i en gjutjärnsstekpanna. Lägg i mangon i ett fint mönster, gärna som en solfjäder.
  5. Kavla ut den kalla mördegen ca 3 mm tjock. Lägg ovanpå mangon och tryck ner kanterna innan för stekpannans kant.
  6. Grädda i 20-30 minuter.
  7. Vänd upp med hjälp av en tallrik så att mangon hamnar överst och degen i botten.