Maräng med äppelkompott och kolakräm

NYHET
Maräng med äppelkompott och kolakräm
Foto: Catarina König
Catarina König KM2023
Catarina König KM2023

Maräng med äppelkompott och kolakräm

14 ingredienser

1 h 10 min

Sommaren må vara kort, men den är också söt. Precis som bären, frukterna och allt som trivs under den värmande solen. Vi matchar sötsakerna med något lika sött och förföriskt på flaska.

Ingredienser

portioner4 - 6

Maräng

  • 3 äggvitor
  • 2,5 dl strösocker
  • 1 tsk citronsaft
  • 2 tsk majsstärkelse

Kolakräm

  • 2 dl smetana
  • 0,5 dl kolasås (eller dulce de leche)
  • 0,5 tsk vaniljsocker
  • 0,5 krm salt

Äppelkompott med kanel

  • 3-4 syrliga äpplen
  • 50 g smör
  • 0,5 dl strösocker (mer socker om äpplena är mycket syrliga)
  • 1 tsk malen kanel

Tillbehör

  • 1 dl vispgrädde, vispad
  • ev färsk citronmeliss

Gör så här

Maräng

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Vispa äggvitorna till riktigt hårt skum. Tillsätt socker och citronsaft och fortsätt vispa tills marängen blir toppig och glansig. Sikta över majsstärkelse och vänd försiktigt ner det i marängen.
  3. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Klicka ut marängsmeten och forma till en botten, cirka 23 cm i diameter. Forma så att kanterna blir lite högre än mitten, ungefär som en pavlova.
  4. Grädda mitt i ugnen i ca 1 timme tills marängen har torkat.

Kolakräm

  1. Blanda ihop smetana och kolasås och smaka av med vaniljsocker och lite salt. Ställ krämen i kylskåp fram till servering.

Äppelkompott

  1. Skala, kärna ur och skär äpplena i mindre bitar.
  2. Hetta upp en stekpanna med smör och vänd ner äppelbitarna.
  3. Tillsätt socker och kanel och låt fräsa tills äpplena mjuknat något.
  4. Smaka av och tillsätt eventuellt mer kanel och socker.

Montering

  1. Vispa grädden. Lägg marängen på ett serveringsfat. Lägg äppelkompott över marängen och klicka på kolakräm.
  2. Klicka ut grädde och ringla eventuellt lite extra kolasås över.

Dryckestips!
Brännland Iscider Fatlagrad Nr 76345
Underbart vad Sverige kan åstadkomma med äpplen. Glaset är fyllt med nötighet och honung samt en pigg syra och som kommer att balansera upp vilken dessert som helst.