Shiro

Marcus Samuelsson

Shiro

Av: Marcus Samuelsson

Från: Africa on my mind

8 ingredienser

I Etiopien finns religiösa regler som dikterar 200 fastedagar årligen, så det finns gott om vegetariska rätter som folk äter på köttfria dagar. Shiro är en av dem, en len och mättande puré på gula, kluvna ärter eller kikärter som är en vanlig lunchrätt över hela landet. Med en bit ingera och lite färskost med gräslök blir det en god och mättande måltid.

Att göra eget shiromjöl på traditionellt vis tar lång tid – de kluvna ärterna kokas med chili, vitlök och berbere och får därefter ligga i solen och torka innan de stöts till ett mycket fint mjöl - varför många etiopier tar genvägen att köpa det färdigt i butiken. Får du inte tag på shiromjöl i någon specialbutik finns såväl ärt- som kikärtsmjöl ofta i hälsokostbutikerna, och vanliga, gula ärter som blötläggs och kokas till en tjock ärtpuré kryddad enligt nedan är en god ersättare.
/Marcus Samuelsson

Receptet är beräknat till 7,5 dl - 1 L.

Här hittar du receptet på Ingera!
Här hittar du receptet på Berbere!

Ingredienser

  • 2 msk kryddsmör (eller osaltat smör)
  • 1 rödlök, finhackad
  • 1,5 tsk berbere (*se separat recept) eller chilipulver
  • 2 tomater, hackade, eller 2,5 dl konserverade tomater
  • 2 klyftor vitlök, krossade
  • 1,25 dl shiromjöl
  • 7,5 dl vatten
  • 3 krm salt

Gör så här

  1. Hetta upp smöret i en stekgryta eller stor, djup stekpanna över låg värme.
  2. Tillsätt lök, berbere, tomater och vitlök och fräs under omrörning tills löken är gyllenbrun, cirka 10 minuter.
  3. Tillsätt shiromjöl, vatten och salt, rör om ordentligt och låt blandningen sjuda upp.
  4. Sänk värmen och sjud försiktigt i 1 timme, rör då och då, tills gröten tjocknat.
  5. Servera med ingera (*se separat recept)