Klassisk fish and chips

Fish and chips
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Marcus Samuelsson
Marcus Samuelsson

Klassisk fish and chips

11 ingredienser

50 min

Den här engelska klassikern är farligt god! Servera den i tidningspapper för att få den rätta känslan.

Ingredienser

portioner
  • 600 g vit fisk, skuren i 12 jämnstora bitar, t ex torsk, kolja eller gös
  • 4 bakpotatisar, skalade

Frityrsmet

  • 1 tsk bakpulver
  • 1 msk majsstärkelse
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 limefrukter, saften
  • 1 dl öl
  • 2 dillkvistar
  • salt
  • peppar
  • 3 dl olja, till fritering

Gör så här

  1. Blanda nästan allt vetemjöl (ta undan lite att vända fiskbitarna i), maizena och bakpulver i en skål.
  2. Finhacka dillen och blanda med öl och limesaft.
  3. Häll försiktigt ner ölblandningen i mjölblandningen. Salta och peppra. Rör om och låt svälla i 20 minuter innan fritering.
  4. Skär potatisarna på längden i jämna, centimetertjocka skivor och sen till 1/2 centimeter tjocka stavar.
  5. Hetta upp oljan till 160 grader i en kastrull med höga kanter.
  6. Vänd varje fiskbit först i mjöl och sedan i smeten. Fritera dem gyllenbruna, cirka 5-7 minuter.
  7. Upprepa samma procedur med potatisen.
  8. Servera tillsammans med aioli och citron.