Solgryta på fläskkött med ananas

Solgryta på fläskkött med ananas
Foto: Joel Wåreus
Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg
Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg

Solgryta på fläskkött med ananas

15 ingredienser

En lättlagad köttgryta på benfri bog, skinka eller grytbitar av fläsk. Ananas och ingefära ger spännande smak. Köttet behöver inte brynas – det spar både fett och tid och ger dessutom mindre matos.

1 portion innehåller: 201 kcal/840 kJ, 3 g fett, 3 g fibrer.

Ingredienser

portioner
  • 400 g bog benfri, skinka eller grytbitar av griskött
  • 2 gula lökar
  • 0,5 liten squash
  • 1 röd paprika
  • 1 grön paprika
  • ca 1 förp ananas på burk (à 200 g)
  • 2 dl buljong
  • 2 msk soja
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 msk vinäger
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 tsk färsk ingefära, fint hackad
  • 1 tsk salt
  • svartpeppar
  • 1 msk potatismjöl

Gör så här

  1. Skär fläskköttet i ganska breda strimlor och ta samtidigt bort allt synligt fett.
  2. Skala och skär löken i tunna klyftor. Skiva squashen och dela skivorna i fyra bitar.
  3. Strimla paprikorna. Skär ananasen i bitar, spara juicen.
  4. Koka upp buljong, soja och ananasjuice i en gryta. Lägg ner köttet, lite i taget, i den kokande vätskan.
  5. Tillsätt lök, pressad eller finhackad vitlök, vinäger, tomatpuré och kryddor. Låt sjuda under lock i ca 15 minuter.
  6. Lägg ner ananas, squash och paprika i grytan och låt sjuda i ytterligare några minuter.
  7. Red av grytan med potatismjöl utrört i lite vatten. Koka upp grytan och dra bort den från värmen.