Saffransbullar är självklara i adventstid men prova gärna de mer bortglömda släta bullarna. Kesella och potatisfibrer hjälper till att hålla bullarna saftiga.
1 bulle innehåller: 113 kcal/475 kJ, 2 g fett, 2 g fibrer.
Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölk och fett till 37° (eller använd kall degvätska och dubbla den första jästiden) och blanda degvätskan med jästen.
Tillsätt saffran, salt, socker, Kesella, Pofibrer och det mesta av vetemjölet. Arbeta ihop degen ordentligt så den blir smidig. Jäs övertäckt i minst 30 minuter.
Ta upp degen och arbeta den smidig på mjölat bakbord. Baka ut till kusar eller flätade längder.
Jäs dem övertäckta på plåt i 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 225–250° för bullar, 200–225° för längder. Dekorera med russin och pensla med uppvispat ägg.
Grädda bullarna i 5–10 minuter i mitten av ugnen eller längder i 15–20 minuter i nedre delen av ugnen. Låt svalna på galler under bakduk.