Tekakor med rostade havregryn

Tekakor med rostade havregryn
Foto: Joel Wåreus
Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg
Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg

Tekakor med rostade havregryn

6 ingredienser

Genom att man rostar havregrynen får tekakorna en pikant, lite nötaktig smak. Men visst går det bra att baka dem utan rostning också.

1 tekaka: 208 kcal/872 kJ, 1 g fett, 3 g fibrer

Ingredienser

12 st

  • 3 dl havregryn
  • 5 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 1 tsk salt
  • 1 msk honung
  • ca 1 l vetemjöl

Gör så här

  1. Lägg havregrynen i en långpanna och rosta dem i ugnen i 200° tills de fått lite färg. Rör några gånger under tiden.
  2. Blanda ljummet vatten, smulad jäst, salt, honung, havregryn och det mesta av mjölet i en bunke.
  3. Arbeta degen ordentligt, helst i maskin. Låt jäsa övertäckt i ca 1 timme.
  4. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 12 delar. Platta ut dem till ca 5 mm tjocka rundlar och lägg på plåt klädd med bakplåtspapper. Nagga tekakorna med en gaffel.
  5. Låt jäsa i ca 20 minuter. Sätt under tiden ugnen på 225°.
  6. Grädda i ca 12 minuter.