Bullar med kanel eller kardemumma

Bullar med kanel eller kardemumma
Foto: Joel Wåreus
Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg
Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg

Bullar med kanel eller kardemumma

9 ingredienser

Fina bullar som bakas med mindre fett och socker. Ett utmärkt mellanmål både ur närings- och smaksynpunkt. Bullarna blir lite grövre om man byter ut några deciliter av vetemjölet mot grahamsmjöl eller havrekli. Bullarna är godast alldeles färska till en kopp kaffe eller ett glas riktigt kall mjölk.

1 bulle innehåller: 108 kcal/453 kJ, 3 g fett, 1 g fibrer.

Ingredienser

40 st bullar

  • 5 dl mjölk
  • 0,75 dl flytande matfett [75 g]
  • 50 g jäst
  • 0,5 dl strösocker
  • ca 14 dl vetemjöl

Fyllning

  • 0,5 dl flytande matfett [50 g]
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk malen kanel (eller 2 msk stött kardemumma)

Pensling

  • 1 ägg

Gör så här

  1. Blanda mjölk och matfett. Värm tills det är fingervarmt. Rör ut jästen i degspadet.
  2. Blanda degspad, socker och större delen av mjölet. Arbeta degen smidig tills den släpper bunken.
  3. Låt jäsa i ca 30 minuter till dubbel storlek.
  4. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela den i två delar. Kavla ut varje del till en avlång, ca 1/2 cm tjock kaka.
  5. Rör ihop fyllningen och pensla på den med en brödpensel.
  6. Rulla ihop och skär rullarna i bitar. Lägg bullarna på smord plåt eller på bakplåtspapper. Täck dem med bakduk och låt jäsa i ca 30 minuter.
  7. Sätt under tiden ugnen på 225–250°. Pensla med ägg och garnera med nötter eller mandel. Grädda i 5–10 minuter tills bullarna fått fin färg. Låt svalna på galler under bakduk.