Mandelflarn

Mandelflarn
Foto: Joel Wåreus
Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg
Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg

Mandelflarn

5 ingredienser

Dessa fina spröda flarn blev snabbt favoriter när vi fotograferade till boken.

1 kaka innehåller: 96 kcal/403 kJ, 8 g fett, 1 g fibrer.

Ingredienser

12 st

  • 1,5 dl sötmandel
  • 50 g matfett, fast
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 msk mjölk

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Skålla och finhacka mandeln.
  2. Blanda alla ingredienser utom mandel i en kastrull och låt det smälta ihop på svag värme. Koka inte smeten, då sockrar den sig. Tillsätt mandeln.
  3. Klicka ut ca två teskedar till varje flarn på en väl smord eller bakplåtspappersklädd plåt. Bred ut smeten tunt.
  4. Grädda i mitten av ugnen i 8–10 minuter tills kakorna fått fin färg. Låt kakorna svalna något innan de lossas från plåten.
  5. Lägg dem på plant underlag eller böj dem över en käpp. Det finns också ett speciellt redskap att köpa för detta.