Det här brödet går bra att dekorera. Skär t ex ut blad av utkavlad deg och lägg på brödet eller skriv födelsedagsbarnets namn på brödet – en annorlunda »tårta«.
100 g bröd innehåller: 233 kcal/976 kJ, 1 g fett, 5 g fibrer.
2 dl fingervarmt vatten med 1 msk ättika och 1 msk socker
ca 8 dl vetemjöl
Gör så här
Dag 1: Skålla degen genom att röra samman mjöl och vatten. Låt stå övertäckt i rumstemperatur till nästa dag.
Dag 2: Tillsätt salt och eventuella kryddor till den skållade degen. Rör ut jästen i vätskan och häll i den. Arbeta in vetemjölet. Låt degen jäsa i ca 30 minuter.
Baka ut den till en limpa och lägg på smord eller bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa övertäckt i ytterligare ca 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 175°.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter. Lägg brödet på galler, pensla med varmt vatten och svep in det i bakduk.