Kumminknäcke

Kumminknäcke
Foto: Joel Wåreus
Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg
Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg

Kumminknäcke

6 ingredienser

Hembakat knäckebröd är en lyx som man bör unna sig ibland, just den här varianten blir riktigt grov. Brödet kan skäras i mindre trekanter – mycket fint att bjuda till sill eller en förrättssoppa. Man kan även kavla ut dem till assiettstora rundlar.

1 brödkaka innehåller: 141 kcal/591 kJ, 2 g fett, 5 g fibrer

Ingredienser

18 brödkakor eller många små trekanter

  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten, ljummet
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk malen kummin
  • 1 msk olja
  • ca 13 dl grahamsmjöl

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke. Häll på vatten, salt, kummin, olja och det mesta av mjölet. Lättast går det att arbeta degen i maskin.
  2. Låt degen vila i bunken i minst 1 timme eller ännu hellre i kylen i ett dygn.
  3. Ta upp degen på mjölat bakbord, dela den i mindre bitar och kavla ut till en ca 2 mm tjock platta. Man kan även dela degen i 18 bitar som kavlas ut till rundlar. Kavla efteråt med kruskavel eller nagga med en gaffel. Skär bitar i önskad storlek och modell.
  4. Lägg på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i ca 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 250°.
  5. Grädda i 5–10 minuter. Tiden beror på hur stora och tjocka bitar man skurit, men brödet är färdigt när det börjar mörkna och hårdna.