Marinerade rödbetor med rostad chèvre och solroskärnor

Marinerade rödbetor med rostad chevré och solroskärnor
Foto: Mattias Larsson
Mattias-Larsson
Mattias-Larsson

Marinerade rödbetor med rostad chèvre och solroskärnor

9 ingredienser

60 m

”Marinerade rödbetor med rostad chèvre är en liten vegetarisk rätt som även kan toppas med lite och lyxiga råvaror så som skaldjur eller kött. Det blir både hållbart, lyxigt och framförallt väldigt gott till förrätt.” /Mattias Larsson

Ingredienser

portioner

Marinerade rödbetor

  • 350 g rödbeta
  • salt
  • 1 limefrukt
  • 2 msk koncentrerad fläderblomssaft
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk basilika, finstrimlad

Servering

  • 150 g chèvreost
  • sallad
  • solroskärnor, rostade

Gör så här

Marinerade rödbetor

  1. Koka rödbetorna i saltat vatten ca 40 minuter tills de är genommjuka (koktiden kan variera ganska mycket, främst pga vilken storlek betorna har).
  2. Skölj betorna i kallt vatten och dra bort skalet. Skär dem i klyftor.
  3. Finriv det yttersta skalet från limen och pressa juicen. Blanda limen med flädersaften, olivoljan och basilikan.
  4. Blanda betorna med marinaden och smaka av med salt.

Vid servering

  1. Värm ugnen till 250 grader. Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt och smula på chèvre.
  2. Ugnsbaka ca 10 minuter tills chèvren har en fin rostad färg, låt den därefter svalna.
  3. Lägg upp betorna på 4 tallrikar. Toppa med chèvre, några gröna blad och lite solroskärnor.
  4. Gott att äta som det är men går självklart att toppa med lite stekt, kött, fisk eller skaldjur.