Markiz vörtpizza på fyra sätt

Markiz vörtpizza på fyra sätt
Foto: TV4
Markiz Talhaoui
Markiz Talhaoui

Markiz vörtpizza på fyra sätt

30 ingredienser

Fyra varianter av pizza på vörtbröd. Perfekt julmat att njuta av till uppesittarkvällen.

Receptet på Markiz rödbetssallad hittar du här >>

Receptet på Markiz sötpotatishummus hittar du här >>

Ingredienser

portioner pizzor

Vörtpizza

  • 6 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 2 tsk vörtmix
  • 1-2 msk sirap
  • 2,5 dl vatten
  • 0,5 dl smör (eller olivolja)

Rödbetssallad och köttbullar

  • 1 dl crème fraîche
  • 1-2 dl rödbetssallad
  • 20-25 köttbullar
  • 1-2 msk rostad lök

Skinka och pepparrot

  • 1 dl crème fraîche
  • 0,25 citron
  • 0,5 dl Västerbottensost
  • 4-6 skivor skinka
  • 0,5 msk färsk pepparrot

Lök, lax och löjrom

  • 1 dl crème fraîche
  • 50 g parmesanost, riven
  • 2 msk gräslök, finhackad
  • 2 msk rödlök, finhackad
  • 10-12 skivor gravad (eller rökt lax)
  • 50 g Kalix löjrom
  • flingsalt
  • peppar
  • citron

Sötpotatishummus och chorizo

  • 1 dl crème fraîche
  • 50 g fetaost
  • 2 dl Sötpotatishummus
  • 2-3 chorizokorvar
  • 2 msk picklad rödlök

Gör så här

Vörtpizza

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt vatten, sirap och valfritt fett och arbeta snabbt ihop till en smidig deg.
  3. Dela degen i 4 delar (för 4 pizzor) och forma till runda bullar.
  4. Tryck eller kavla ut bullarna till rundlar på mjölat bakbord och lägg på plåtar med bakplåtspapper.
  5. Lägg på önskad topping och grädda i nedre delen av ugnen 10-15 minuter beroende på topping.

Rödbetssallad och köttbullar

  1. Vispa crème fraichen, bred sedan ut den på pizzadegen, fördela rödbetssalladen på pizzan, lägg på köttbullar. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Toppa sedan med rostad lök.

Skinka och pepparrot

  1. Vispa crème fraiche tillsammans med pepparrot, citronzest och saften från en citron, bred sedan ut den på pizza och riv över västerbottenost. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter eller tills pizzan får fin färg. Ta ut pizzan från ugnen och toppa med skinkan och toppa med senap.

Lök, lax och löjrom

  1. Vispa crème fraiche och bred på på pizzan och riv över massa parmesan. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter eller tills pizzan får fin färg. Ta ut pizzan från ugnen och toppa med lax, mer crème fraiche, gräslök, rödlök och löjrom. Strö över lite flingsalt och peppar. Servera citronklyftor till.

Sötpotatishummus och chorizo

  1. Vispa crème fraiche och bred på på varje pizza och smula över fetaost. Fördela sötpotatishummus på pizzan, lägg på chorizo. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Toppa sedan med picklad lök.