Markus franska löksoppa

koket.se
Markus franska löksoppa
Foto: TV4
Markus Aujalay 2020
Markus Aujalay 2020

Markus franska löksoppa

13 ingredienser

50 min

En klassiker med franska anor. Hemligheten är att låta löken ta sin tid i grytan och att inte snåla med osten till gratineringen.

Se Markus Aujalay laga receptet

logo

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 2 kg gul lök, skivad
  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • olivolja, till stekning
  • smör, till stekning
  • 1 l kycklingbuljong
  • 3 dl torrt vitt vin
  • 3-4 lagerblad
  • färsk timjan
  • vitvinsvinäger, några droppar
  • salt
  • svartpeppar

Till gratinering

  • 1 baguette, skuren i skivor
  • gruyèreost, riven

Gör så här

  1. Lägg gul lök och olja i en gryta med lock på låg värme så att löken blir riktigt mjuk, ca 30 minuter.
  2. Lyft av locket och höj värmen. Tillsätt smör och fräs löken tills den fått fin färg.
  3. Lägg i vitlök, häll på vitt vin, buljong, lagerblad och timjan. Låt sjuda ca 10 minuter och smaka av med några droppar vinäger, salt och peppar. Lyft ut örter innan servering.
  4. Stek baguetteskivorna i lite olja. Häll upp soppa i skålar, toppa med bröd och ost och gratinera i ugn på hög värme.