Frittata

Frittata
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Markus Aujalay 2020
Markus Aujalay 2020

Frittata

9 ingredienser

40 min

Till en frittata tager man ofta vad man haver i grönsaksväg. Använd en stekpanna som går bra att ha i ugnen.

I Spanien äter man ofta fritata som tapas till ett glas öl eller vin.

Ingredienser

portioner
  • 8 ägg
  • 0,5 gul lök, finhackad
  • 0,5 röd paprika, finhackad
  • 200 g champinjoner, kvartade
  • 2 dl parmesanost, riven
  • 4 matpotatisar, kokta (skurna i mindre bitar)
  • 2 dl mjölk (beroende på äggens storlek)
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Skala potatisen och lägg dem i en kastrull med lättsaltat, kallt vatten. Koka upp och låt sjuda till de är mjuka rakt igenom. Sätt ugnen på 160 grader.
  2. Förbered grönsakerna under tiden. Skala och finhacka löken. Finhacka paprikan och kvarta champinjonerna.
  3. Stek svampen i lite olja på ganska hög värme. Knäck äggen i en bunke och vispa sönder dem.
  4. Blanda sedan i mjölk och parmesan. Här kan man få tillsätta lite extra mjölk ifall äggblandningen är för tjock.
  5. Blanda i resten av ingredienserna.
  6. När potatisen är mjuk, häll av vattnet. Låt svalna något och dela dem sen i mindre bitar. Blanda ner bitarna i smeten.
  7. Hetta upp en stekpanna med smör och häll i smeten.
  8. När blandningen börjar sätta sig i kanterna av pannan, ställ in den i ugnen på 150-160 grader i cirka 15-25 minuter.
  9. Servera fritatan som den är, eller med en grönsallad.