Fiskgryta

Fiskgryta
Foto: Ingvar Eriksson
Markus Aujalay 2020
Markus Aujalay 2020

Fiskgryta

Av: Markus Aujalay

Från: Måndag-torsdag : riktig mat för familjen

27 ingredienser

40 m

Fiskgryta med tomat, saffran, fänkål och aioli. En mustig fiskgryta är aldrig fel. Det här är en tacksam rätt där det går lika bra att använda fryst som färsk fisk. /Markus
Receptet kommer från kokboken Måndag-torsdag : riktig mat för familjen.

Har du inte tid att göra en egen aioli, använd en god färdig köpt majonnäs och smaksätt med vitlök och citronsaft.

Ingredienser

portioner
  • 200 g fisk, skuren i mindre bitar (efter smak och tillgång)
  • 200 g räkor med skal, skalade
  • 500 g blåmusslor, kokta
  • 1 gul lök, skalad
  • 4 klyftor vitlök, skalade
  • 2 morötter, skalade
  • 4-6 potatisar, skalade
  • 1 röd paprika
  • 1 fänkål
  • 4 msk olivolja
  • 0,5 g saffran
  • 2-3 kvistar färsk timjan
  • 400 g krossade tomater
  • 2 dl vitt vin
  • 2 lagerblad
  • 1 tsk chiliflakes
  • 1 l fiskbuljong (eller musselbuljong)
  • citron, saften
  • salt (efter smak)
  • svartpeppar (efter smak)
  • färsk persilja, hackad

Aioli

  • 1 äggula
  • 1 klyfta vitlök, finriven eller pressad
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 3 dl rapsolja
  • salt (efter smak)
  • citron, saften

Gör så här

Fiskgryta

  1. Skär alla grönsaker i mindre bitar.
  2. Fäs i olja några minuter utan att de tar färg.
  3. Häll i saffran, timjan, krossade tomater, vin, lagerblad, torkad chili och koka upp.
  4. Tillsätt buljong och koka ca 20 minuter.
  5. Smaka av med citron- och apelsinsaft, salt och peppar.
  6. Ta av kastrullen från värmen.
  7. Lägg i fisken och lägg på locket. Låt dra ca 5 minuter.
  8. Vänd ner skaldjur och persilja.

Aioli

  1. Vispa äggula, vitlök och vinäger till aiolin.
  2. Häll i olja under vispning i en tunn jämn stråle.
  3. Smaka av med salt och citron.
  4. Servera fisksoppan med aioli och ett gott bröd.