Jordärtskockssoppa till förrätt

Krämig jordärtskockssoppa i kopp
Foto: Fredrik Sandin Carlsson

Jordärtskockssoppa till förrätt

Av: Martin Pettersson

Från: Nyhetsmorgon

10 ingredienser

Jordärtskockssoppa är läckert både som förrätt och huvudrätt.

Ingredienser

  • 200 g jordärtskocka
  • 1 gul lök
  • 1 dl fiskbuljong (eller musselbuljong)
  • 4 dl torrt vitt vin
  • 2 dl grädde
  • 2 msk crème fraîche
  • ev 1 dl mjölk
  • 4 skivor bacon
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

  1. Skala jordärtskockan och löken, skär ner dessa i små bitar.
  2. Fräs grönsakerna försiktigt i en kastrull och häll sedan i buljongen. Låt koka någon minut och häll sedan i grädden. Låt soppan sjuda tills jordärtskockan är mjuk och mixa den slät.
  3. Späd eventuellt med lite mjölk om den blir för tjock. Smaka upp med salt och peppar.
  4. Strimla bacon fint och fräs det i panna tills knaprigt. Låt rinna av på ett papper.

Vid servering

  1. Skumma soppan med en stavmixer och strö baconet ovanpå. Servera soppan när gästerna kommer.