Mascarponetårta med passionsfruktgelé

Mascarponetårta med passionsfruktgelé
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Mascarponetårta med passionsfruktgelé

11 ingredienser

Om du har svårt att välja mellan choklad- och fruktdessert ska du välja denna tårta. Den har både mörk fyllig chokladbotten och syrlig fruktgelé ovanpå!

Ingredienser

portioner
  • 150 g digestivekex
  • 50 g smör, smält
  • 50 g mörk choklad, hackad
  • 9 gelatinblad
  • 1,25 dl strösocker
  • 2 äggulor
  • 2,5 dl mascarpone [250 g]
  • 4 dl grädde, vispad
  • 0,5 dl Kahlúa, likör
  • 4 passionsfrukter
  • 2 dl passionsfruktsjuice

Gör så här

  1. Tårtbotten: Sätt ugnen på 200°. Smält smöret och smula digestivekexen. Smält chokladen i vattenbad. Blanda smulade digestivekex, smält smör och smält choklad. Tryck ut blandningen i en form med löstagbar botten. Grädda i 8-10 minuter. Låt svalna helt.
  2. Mascarponekräm: Lägg 6 av gelatinbladen i kallt vatten. Krama ur bladen och smält dem på svag värme. Låt svalna. Vispa grädden till hårt skum. Vispa socker och gulor pösigt. Blanda ner Kahlua och mascarpone. Vispa ner gelatinet och vänd sist ner den vispade grädden. Fyll i formen. Ställ att stelna i kylen.
  3. Passionsfruktgelé: Lägg 3 av gelatinbladen i kallt vatten. Krama ur bladen och smält dem på svag värme. Låt svalna. Gröp ur passionsfrukterna i en skål och tillsätt 2 dl juice. Tillsätt det avsvalnade gelatinet under omrörning. Häll gelén ovanpå mascarponetårtan. Ställ att stelna i kylen.