Låt de gyllengula kronbladen på maskrosorna ge smak åt den här sirapen. Servera den gärna till Maries kärleksplättar >>
Se Familjen Mandelmann laga receptet
Ingredienser
0,5 l maskrosor, blommorna
0,5 l vatten
1 l strösocker
10 cm rabarber, skivad (eller lite finrivet citronskal)
Gör så här
Skaka eller skölj dina maskrosor noggrant så att alla smådjur försvinner.
Du kan antingen koka hela blommorna eller dra bort de gula blombladen och endast koka dem. Hela blommor ger beskare sirap.
Koka upp blombladen tillsammans med vattnet i en kastrull. Här kan du ha i det syrliga (skivad rabarber eller citronskal) om du vill. När vätskan kokat 20 minuter, låt den svalna något i kastrullen, ca 20 minuter.
Sila maskrosvätskan genom en ren kökshandduk eller en saftsil.
Häll tillbaka den klara vätskan i kastrullen, häll i 1 liter socker och smält försiktigt. Tricket är nu att det inte ska koka för mycket för då stelnar sirapen snabbt och kan kristallisera sig. Så låt sockret sakta smälta i vätskan i ca 10 minuter.
Häll genast upp på rena glasburkar och njut sen med t ex plättar. Mums!