Marängsviss med jordgubbar

Marängsviss
Foto: Matilda Lindeblad
Charlotta Malhotra
Charlotta Malhotra

Marängsviss med jordgubbar

Av: Charlotta Malhotra, Jessica Staël von Holstein

Från: Mat för stora och små

10 ingredienser

En av världens mest populära efterrätter. En marängsviss kan aldrig bli fel. 4–6 portioner/30 minuter med färdiga maränger Maränger 6–8 stycken

Ingredienser

  • 2 äggvitor
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl hasselnötter, grovt hackade

Chokladsås

  • 1 dl strösocker
  • 1 dl kakao
  • 0,5 krm salt
  • 1 dl vatten

Tillbehör

  • 3 dl grädde
  • 1 l jordgubbsglass
  • ev färska jordgubbar

Gör så här

  1. Maräng: Sätt ugnen på 125 grader. Vispa äggvitorna till riktigt
  2. hårt skum. Sikta i sockret och vispa ytterligare en stund.
  3. Vänd ner de hackade hasselnötterna. Klicka ut på
  4. bakplåtspapper. Grädda i 40 minuter.
  5. Chokladsås: Häll socker, kakao och salt i en kastrull. Rör ner vattnet.
  6. Låt såsen koka upp under omrörning. Låt den koka
  7. i 5–10 minuter eller tills den är lagom tjock.
  8. Tillbehör: Varva glass, jordgubbar, krossade maränger och chokladsås
  9. på ett stort fat. Ringla chokladsåsen över.