Leif Mannerströms kalops

Leif Mannerströms kalops
Foto: Tomas Yeh
Leif Mannerström 2018
Leif Mannerström 2018

Leif Mannerströms kalops

13 ingredienser

1,5 h

Kalops på högrev som serveras med kokt potatis och inlagda rödbetor. Receptet är hämtat ur boken Matglädje hela livet.

Det råder knappast någon diskussion om vilken position kalopshar i svensk mattradition. Däremot kan det råda delade meningar om uttalet, om det ska vara betoning på första eller sista stavelsen. Man får säga som man vill, huvudsaken är att kalopsen blir god. Det blir den om du följer mitt recept. Välj helst högrev, men bringa går också an, även om denkräver något längre koktid för att bli mör. Kalops är härlig vintermat och passar väl bra en dag då snöstormen viner runt knutarna. /Leif

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 2 kg högrev (eller bringa)
  • 2 gula lökar
  • 2 morötter
  • smör, till stekning
  • 0,5 msk vetemjöl
  • 6 lagerblad
  • 10-15 kryddpepparkorn
  • 4-5 hela nejlikor
  • 2 msk ansjovisspad
  • salt
  • peppar

Till servering

  • kokt mjölig potatis
  • inlagda rödbetor

Gör så här

  1. Skär köttet i cirka 4 cm stora bitar.
  2. Skala och skär lök och morot i stora bitar.
  3. Bryn köttet völ runtom i smör i en stekgryta av gjutjärn.
  4. Salta och peppra.
  5. Pudra över lite mjöl, rör om väl och tillsätt vatten så att det täcker köttet och grönsakerna.
  6. Lägg i alla kryddor samt ansjovisspadet.
  7. Låt köttet sjuda på svag värme cirka 1 timme tills köttet är helt mört.
  8. Rör om då och då så att inget bränner vid.
  9. Smaka av med salt och peppar innan du serverar direkt ur grytan tillsammans med potatis och rikligt med inlagda rödbetor.