Crème brûlée - Chemestry Cremá

Crème brûlée - Chemestry Cremá
Foto: TV4

Crème brûlée - Chemestry Cremá

Av: Mathias Kemi

Från: Halv åtta hos mig

15 ingredienser

Crème brûlée är en av franska kökets mest uppskattade maträtter. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 1 vaniljstång
  • 3,5 dl grädde
  • 1,5 dl mjölk
  • 120 g äggula
  • 125 g strösocker

Hjortonkompott

  • 1 apelsin, skalad och skuren i bitar
  • 1 blodgrapefrukt, skalad och skuren i bitar
  • 1 dl hjortron
  • 1 apelsin, saft
  • 1,25 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 1 bit kanelstång
  • 1 bit vaniljstång
  • 4 cl citruslikör
  • 1 citron, rivet skal

Gör så här

  1. Crème: Dela vaniljstången på längden och skrapa ut märgen.
  2. Vispa lätt ihop alla ingredienser med vaniljen, lägg även ned stången och låt bryléesmeten vila några timmar och ta smak.
  3. Sila smeten och fördela i låga portionsformar.
  4. Grädda dem i vattenbad i ugnen cirka 25 minuter på 175 grader till de precis stannat. Låt svalna.
  5. Vid servering strör man på råsocker som man knäckar med en gasolbrännare.
  6. Hjortronkompott: Koka en lag av vatten, socker, kryddor, apelsinsaft och likör i 4 minuter.
  7. Låt den svalna och lägg I frukten. Lägg citruskompotten över cremèn och strö över det rivna citronskalet.