Crème brûlée med rosmarin och äppelkompott

Crème brûlée med rosmarin och äppelkompott
Foto: TV4

Crème brûlée med rosmarin och äppelkompott

Av: Matti Koskinen

Från: Halv åtta hos mig

13 ingredienser

Creme bruleé smaksatt med rosmarin och ett knäckigt täcke på toppen. Serveras med en liten äppelkompott.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 1 vaniljstång
  • 4 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 2 tsk rosmarin
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl strösocker
  • 7 äggulor
  • 3 msk rörsocker
  • 5 portionsformar

äppelkompott

  • 2 äpplen
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 bit malen kanel

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader. Dela vaniljstängerna på längden och skrapa ner fröna i en kastrull, lägg även i stången. Tillsätt grädde, mjölk, rosmarin och 1/2 dl av sockret. Koka upp under omröring. Tag av kastrullen så det blir ljummet. Tag upp vaniljstången ur kastrullen och sila av rosmarinen.
  2. Vispa äggulor och resterande socker vitt och pösigt. Rör ner den ljumma gräddblandningen i äggsmeten. Fördela blandningen i portionsformar och ställ dessa i en långpanna med lite varmt vatten. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 45 min tills krämen stannat.
  3. Låt krämen svalna ordentligt.
  4. Äppelkompott: Skala, kärna ur och skär äpplena i tärningar. Koka upp vatten, socker och kanel – lägg i äppeltärningarna. Koka ihop så äpplena blir mjuka, tag upp kanelbiten. Låt svalna.
  5. Sikta råsocker över formarna. Bränn av formarna med brännare. Ytan skall vara gyllenbrun men inte bränd. Servera direkt med äppelkompotten.