Frysta citronbägare

Frysta citronbägare
Foto: Ulrika Pousette
Maud Onnermark
Maud Onnermark

Frysta citronbägare

Av: Maud Onnermark

Från: Lättlagade desserter

10 ingredienser

Frusen citronkräm som serveras med jordgubbs- och apelsinsallad. Receptet är hämtat ur boken Lättlagade desserter

Frisk, lätt och försvinnande god citronkräm som kan stå helt klar i frysen. Det är även gott att byta ut jordgubbarna mot hallon i salladen. /Maud Onnermark

Se fler recept ur boken

Lättlagade desserter

Ingredienser

portioner

Citronbägare

  • 4 äggulor
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 citron, finrivet skal
  • 1 dl citron, pressad
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 äggvitor

Jordgubbs- och apelsinsallad

  • 250 g färska jordgubbar
  • 1 apelsin, finstrimlat skal
  • 0,5 apelsin, saften av
  • 1-2 msk strösocker

Gör så här

Citronbägare

  1. Vispa äggulor, socker och citronskal i en tjockbottnad kastrull på medelstark värme tills det ser ut som kaksmet.
  2. Rör ner citronsaften.
  3. Ställ åt sidan och låt svalna.
  4. Vispa grädden lätt och vänd ner i äggblandningen.
  5. Vispa äggvitorna till fast skum och vänd ner i gräddsmeten.
  6. Fyll 6 glas eller små koppar och ställ i frysen minst 4 timmar.

Jordgubbssallad

  1. Skölj, ansa och skiva jordgubbarna.
  2. Tvätta apelsinen väl och gör fina strimlor av skalet, helst med ett zestjärn.
  3. Pressa saften.
  4. Blanda skalstrimlor, saft och socker med jordgubbarna, låt stå kallt.

Servering

  1. Låt citronkrämen temperera i kylen minst 30 minuter.
  2. Vispa äggvitorna till fast skum och vänd ner i gräddsmeten.
  3. Fyll 6 glas eller små koppar och ställ i frysen minst 4 timmar.