Porchetta med gorgonzolapolenta

Porchetta med gorgonzolapolenta
Foto: Jenny Grimsgård
Melker Andersson
Melker Andersson

Porchetta med gorgonzolapolenta

19 ingredienser

Helgrillat fläsk i ugn med massor av goda kryddor.

Ingredienser

portioner
  • 2 kg färsk fläsksida utan svål
  • salt
  • 4 klyftor vitlök, finhackade
  • 1 knippe persilja, hackad
  • 200 g spenat, lättstekt och avsvalnad
  • 2 kvistar rosmarin, plockade och hackade
  • 10 kvistar timjan, plockade och hackade
  • 10 blad salvia, hackade
  • 2 apelsiner, rivet skal av
  • 2 citroner, rivet skal av
  • svartpeppar
  • ev steksnöre

Gorgonzola-Polenta

  • 2 dl polenta
  • 200 g gorgonzolaost
  • 6 dl vatten
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Porchetta: Blanda samtliga ingredienser utom fläsk och salt i en bunke.
  2. Lägg fläsksidan på skärbrädan med skinnsidan nedåt. Salta fläsket och fördela fyllningen i mitten.
  3. Rulla ihop fläsksidan, bind upp med ett steksnöre. Låt ligga och rimma 1 timme i kylen.
  4. Sätt ugnen på 175 grader.Stek fläsksidan i ugn ca 3½ timme.
  5. Stek fläsksidan i ugn ca 3½ timme.
  6. Låt köttet vila minst 30 minuter innan du serverar det med gorgonzolapolenta´.
  7. Gorgonzolapolenta:Koka upp vatten, mjölk, grädde och salt i en tjockbottnad kastrull.
  8. . Häll i polentan under omrörning. Låt sjuda under lock 45 minuter, späd eventuellt med mer vatten.
  9. Ta kastrullen av värmen. Smaka av polentan med salt och peppar. Smula ner gorgonzolan och rör om.