Meze med bröd

Meze med bröd
Foto: Tv4

Meze med bröd

19 ingredienser

30 m

Hummus, tzatziki och baba ganoush är tre goda röror som passar perfekt som förrätt tillsammans med en bit bröd.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Hummus

  • 3 klyftor vitlök, rostade
  • 30 ml olivolja
  • 0,5 dl tahinipasta
  • 1 citronsaft
  • 200 g kikärtor (avrunnen vikt, eventuellt lite kikärtsspad)

Tzatziki

  • 1 gurka
  • 15 ml olivolja
  • 3 klyftor vitlök
  • 3 dl yoghurt
  • 1 knippe dill
  • 1,5 msk vitvinsvinäger
  • salt
  • peppar

Baba ganoush

  • 2 aubergines
  • 2 klyftor vitlök, rostade
  • 15 ml olivolja
  • 0,5 dl tahinipasta
  • 1 citronsaft
  • 0,5 msk cayennepeppar

Gör så här

Hummus:

  1. Lägg vitlöksklyftorna i olivolja och låt dem stekas/friteras tills de blir gyllenbruna.
  2. Mixa tahini med citronsaft.
  3. Tillsätt kikärtorna, vitlöksklyftorna och olivoljan (som du stekte vitlöken i). Mixa till önskad konsistens, om röran är för tjock så tillsätt lite kikärtsspad.
  4. Ringla över olivolja vid servering.

Tzatziki:

  1. Riv gurkan och pressa sedan ur vattnet från den i en sil.
  2. Mixa olivolja och vitlök fint.
  3. Blanda ihop oljan med den avrunna gurkan, vitlöken och yoghurten.
  4. Tillsätt finhackad dill, vitvinsvinägern och smaka av med salt och peppar.

Baba ganoush

  1. Rosta/grilla auberginerna i ugnen/grillen tills den har en fin yta. Skär upp dem och gröp ur med gaffel, låt dem vila på en djup tallrik.
  2. Lägg vitlöksklyftorna i olivolja och låt dem stekas/friteras tills de blir gyllenbruna.
  3. Mixa tahini med citronsaften.
  4. Tillsätt auberginen och resterande ingredienser i mixern. Spara saften från auberginerna om du önskar en lösare konsistens.
  5. Ringla lite olivolja över vid servering. Toppa eventuellt med cayennepeppar om det önskas.