Honungssockerkaka med mandel

Honungssockerkaka med mandel
Foto: Stellan Herner
Mia Öhrn
Claes Karlsson
Mia Öhrn
Claes Karlsson

Honungssockerkaka med mandel

Av: Mia Öhrn, Claes Karlsson

Från: Sockerkakor

10 ingredienser

Honung och mandel är en näst intill oslagbar smakkombination, det vet alla som har smakat honungsrostade mandlar. Dessutom gör det kakan saftigare.

Ingredienser

  • 100 g osaltat smör
  • 0,75 dl mjölk
  • 0,75 dl honung (flytande eller fast)
  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 3 dl vetemjöl [180 g]
  • 1 dl mandel, rostad och riven
  • smör och flagad mandel till formen
  • 1 dl honung (fast eller flytande)

Gör så här

  1. Smält smöret i en kastrull på svag värme. Tillsätt mjölken och honungen och låt svalna. Vispa ägg och socker fluffigt med elvisp. Sikta de torra ingredienserna genom en finmaskig sikt. Tillsätt den rivna mandeln och rör försiktigt ner allt i äggvispet. Tillsätt smör- och mjölkblandningen och rör om.
  2. Smörj och strö flagad mandel i en form som rymmer 1 ½ liter. Häll i smeten. Grädda i mitten av ugnen 175 grader i cirka 40 minuter. Testa gärna med en torr trästicka.
  3. Töm ur formen och låt svalna. Värm honungen i mikron eller i vattenbad tills den är rinnande. Pensla på all honung över kakan.