Chokladkaffesemlor

Chokladkaffesemlor
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Mia Öhrn
Mia Öhrn

Chokladkaffesemlor

16 ingredienser

1h 55 min

Piffa upp den klassiska semlan med smak av kaffe och hackad choklad!

Ingredienser

portioner

Till 12 semlor:

  • 75 g smör
  • 2,5 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 2 msk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 1 dl kakao
  • 6,5 dl vetemjöl (eller vetemjöl special) [390 g]
  • 0,75 dl strösocker
  • ev ägg

Fyllning:

  • 200 g mandelmassa
  • 75 g mörk choklad
  • 1 dl starkt avsvalnat kaffe

Chokladgrädde:

  • 3,5 dl vispgrädde
  • 2 msk kakao
  • 2 msk florsocker
  • kakao, till pudring

Gör så här

  1. Smält smöret, tillsätt mjölken och ljumma blandningen.
  2. Smula ner jästen i en stor degbunke, häll över degvätskan och rör tills jästen har lösts upp.
  3. Blanda vaniljsocker, salt, kakao och mjöl och rör ner i bunken. Tillsätt även strösocker och arbeta ihop till en ganska kletig deg. Knåda degen ordentligt, antingen cirka 5 minuter i hushållsassistent eller 10 minuter för hand. Låt degen jäsa övertäckt på varm plats i minst 45 minuter.
  4. Sätt ugnen på 200 grader. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 12 bitar. Rulla bitarna till runda bullar och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa övertäckt på varm plats (exempelvis ovanpå spisen) i minst 30 minuter.
  5. Pensla eventuellt bullarna med uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen på 200 grader i 10–12 minuter. Låt svalna.
  6. Riv mandelmassan till fyllningen grovt och hacka chokladen ganska fint.
  7. Skär ett lock av bullarna, gröp ur en del av inkråmet och blanda med mandelmassan och chokladen. Rör ner kaffet och blanda till en ganska tjock massa.
  8. Fyll blandningen åter i bullarna. Vispa grädden tillsammans med kakao och florsocker och spritsa eller lägg en klick på varje bulle. Sätt tillbaka locket och pudra med kakao.