Ljuvlig variant på midsommartårta med maräng, grädde, vaniljkräm och söta jordgubbar som tillsammans läggs upp en vacker krans. Garnera med ätbara blommor i säsong.
Vispa äggvitorna på låg hastighet med en elvisp i en torr och helt ren bunke. Öka takten vartefter, när det blir skummigt så är det dags att hälla i sockret.
Häll i strösocker och florsocker lite i taget och vispa tills marängen känns seg och bra.
Häll marängsmeten i en spritspåse med tyll. Spritsa toppar på plåt med bakplåtspapper. Snurra upp dem med lätt hand. Tryck inte för hårt.
Grädda marängerna i 45-60 minuter. Öppna luckan och släpp ut fuktig luft. Låt dem stå kvar på eftervärme och torka några timmar.
Vaniljkräm
Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Lägg frön och stång i en mindre kastrull.
Häll i grädden och mjölken, rör om och tillsätt äggulan, sockret och potatismjölet. Låt sjuda på svag värme, rör om hela tiden tills krämen tjocknar. Den får inte koka för då skär den sig. Låt svalna och fiska upp vaniljstången som nu gjort sitt
Topping
Hacka mandlarna grovt.
Lägg socker, honung och smör i en stekpanna tillsammans med mandlarna. Värm på hög värme tills allt blandat sig och mandlarna fått lite färg.
Häll blandningen på ett bakplåtspapper, sprid ut och låt svalna.
Hacka i mindre bitar.
Vispa grädden
Montering
Nu är det dags att montera midsommarkransen.
Lägg ut marängerna i en ring på ett fat. Lägg flera bredvid varandra så att det blir en bred ring. Häll över vispad grädde och vaniljkräm, så mycket som du tycker blir lagom.
Skiva jordgubbar och lägg över maränger och grädde/vaniljkräm.
Strö över den knapriga honungsstekta mandeln. Garnera med fläder och citronverbena. Nu är det midsommar!