Danyels citronpaj

Citronpaj
Foto: David Loftus
Danyel Couet KK 2023
Danyel Couet KK 2023

Danyels citronpaj

Av: Danyel Couet

Från: Mina smaker från Provence

9 ingredienser

Mentoncitronerna må vara små, men de är stora i smak och doft. För mig är de världens bästa citroner. Men om du inte får fatt i just dem fungerar även andra citroner till den här klassiska tarten. Citroncrèmen kan med fördel användas också till andra sötsaker. /Danyel - Receptet kommer från Mina smaker från Provence.

Har du ingen gasolbrännare, sätt ugnen på högsta värmen och bränn av pajen högt upp precis innan servering. Men se efter pajen hela tiden, det går snabbt!

Läs mer om

Mina smaker från Provence

Ingredienser

portioner

pajdeg

  • 270 g smör, rumsvarmt
  • 240 g strösocker [ca 2,5 dl]
  • 120 g ägg [2 st]
  • 500 g vetemjöl [ca 7.5 dl]

citroncrème

  • 225 g citronsaft, färskpressad [ca 2.25 dl]
  • 450 g strösocker [ca 4,5 dl]
  • 350 g ägg [6 st]
  • 300 g osaltat smör
  • 3 gelatinblad, blötlagda i kallt vatten

Gör så här

Pajdeg

  1. Blanda smör, socker och ägg till pajdegen hastigt i en bunke.
  2. Tillsätt mjöl, rör ihop till en deg.
  3. Rulla ihop och lägg in i plastfilm.
  4. Låt degen vila i kylen 30 minuter.
  5. Sätt ugnen på 175 grader.

Crème

  1. Rör ihop hälften av sockret och ägg till citroncrèmen i en kastrull.
  2. Tillsätt citronsaft, -skal och resterande socker.
  3. Koka upp och låt sjuda tills smeten nått 83 grader.
  4. Dra kastrullen av värmen, tillsätt smör och gelatin under omrörning.
  5. Sila och kyl.

Paj

  1. Tryck ut pajdegen i en ugnsfast form.
  2. Grädda i ugnen ca 10 minuter.
  3. Bred ut ett tjockt lager citroncrème i pajskalet.
  4. Låt vila i kylen 1 timme.
  5. Strö lite socker över och bränn hastigt av med en gasolbrännare precis innan servering.