Minigrissini med vispad brie

Minigrissini med vispad brieost
Katarina Kling
Katarina Kling

Minigrissini med vispad brie

18 ingredienser

1.5 h

Ett perfekt tillbehör på buffén eller varför inte som försnacks på en härlig sommarmiddag.

Grissinireceptet blir cirka 60 grissinis (förvaras torrt och svalt om det blir något över) och brieosten räcker till ca 6-8 personer.

Ingredienser

portioner6 - 8

Grissini

  • 25 g jäst
  • 2 dl vatten (37 grader varmt)
  • 1 tsk salt
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk honung
  • 1 ägg, uppvispat
  • 6 dl vetemjöl
  • 1 ägg, uppvispat

Smaksättning

  • flingsalt
  • sesamfrön
  • färsk timjan
  • oregano
  • vallmofrö

Vispad brie

  • 500 g brieost
  • 1 msk flytande honung
  • 1 dl hasselnötter, rostade
  • flingsalt
  • 3 kvistar färsk timjan

Gör så här

Grissini

  1. Smula ner jästen i en skål. Häll lite av vattnet i skålen och rör tills jästen har löst sig. Rör i resten av vattnet samt salt, olja, honung och ägg. Blanda i det mesta av vetemjölet och arbeta degen smidig. Tillsätt eventuellt mer mjöl.
  2. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.
  3. Häll upp degen på en mjölad arbetsbänk och knåda den smidig. Dela degen i 30 delar och rulla till smala längder, cirka 20 cm. Dela sedan längderna på mitten och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa 20 minuter.
  4. Värm ugnen till 200 grader. Pensla med uppvispat ägg och strö över valfri smaksättning. Grädda i cirka 15 minuter.
  5. Låt svalna på galler.

Vispad brie

  1. Lägg osten i frysen 1 timme så är det lättare att skära bort kanterna.
  2. Skär bort brieostens kanter. Låt den bli rumstempererad. Mixa osten.
  3. Bred ut osten på en tallrik, ringla över honung och toppa med de rostade nötterna, lite flingsalt och timjan.
  4. Servera med minigrissini.