1,5 dl citrussaft, + rivet skal från 2 citrusfrukter (t ex bergamott, clementin, citron, lime eller apelsin)
1 msk majsstärkelse
100 g smör
Vid servering
3 dl vispgrädde, vispad
125 g färska björnbär
Gör så här
Maräng
Sätt ugnen på 150 grader, varmluft.
Vispa äggvita och citronsaft till ett skum i en bakmaskin.
Strö i 50 g socker och vispa på medelhastighet i ca 1 minut. Strö i resterande 50 g socker och öka till full hastighet, vispa tills det blir en fast maräng.
Sikta och vänd i florsocker med en slickepott. Häll marängsmeten i en spritspåse, gärna med en rund tyll.
Spritsa små ”fågelbon” av marängen på en plåt med bakplåtspapper.
Strö över 2 tsk socker och kanel på marängerna. Grädda först i 10 minuter, sänk ugnsvärmen till 90 grader och grädda i ytterligare 1 timma tills marängerna blivit torra och är lätta.
Citruscurd
Vispa äggulor och socker krämigt och poröst.
Häll i och blanda citrusjuice, finrivet skal, 0,5 dl socker och majsstärkelse i en vid stekpanna. Tillsätt äggvipset och värm försiktigt, rör konstant tills krämen kokar upp och tjocknar.
Sila genom en sil och rör i smöret lite i taget. Häll upp krämen i en spritspåse, låt svalna och kyl ner i kylskåp.
Vid servering
Sprita lite citruskräm i botten på marängerna, klicka på vispad grädde och toppa med björnbär.